Wat is Platina?

Dit van nature witte edelmetaal is het duurzaamste, zuiverste en zeldzaamste ter wereld. Dat het duurzaam is blijkt uit het feit dat platina sieraden nagenoeg niet beschadigen en daardoor een leven lang meegaan. In tegenstelling tot goud wordt platina bijna in haar zuiverste vorm gebruikt.

Platina is erg zeldzaam, want het wordt maar op enkele plaatsen ter wereld gedolven. Om een ounce (31,1 gram) platina te delven, moet maar liefst tien ton erts uit de bodem gedolven worden, een proces dat zo’n 8 weken in beslag neemt.

De duurzaamheid van platina, maakt platina zo geschikt voor het maken van sieraden.Het vergaat, oxideert en beschadigt niet en behoudt zijn natuurlijke witte kleur. Een platina sieraad is een sieraad voor het leven
 
Platina geschiedenis

Zo’n 3000 jaar geleden werd platina voor het eerst gebruikt door de Egyptenaren. Acht honderd jaar later werkten de Inca’s ermee. Zij combineerden platina met geelgoud om zo de mooiste sieraden te creëren. Een toepassing die pas in de twintigste eeuw veel gebruikt zal worden. De Spaanse bezetters ontdekten rond 1590 het witte metaal in de rivieren van Ecuador. Zij dachten aanvankelijk dat het onrijp zilver was en gooiden het terug de rivier in. Ze noemden het platina dat ‘klein zilver’ betekent. Het eerste platina sieraad in Europa werd rond 1790, door een Franse goudsmid gemaakt voor Koning Louis XVI van Frankrijk. Hij bestempelde platina als ‘het enige edelmetaal geschikt voor koninklijk bloed’.
Daarna zijn veel bekende diamanten zoals de Hope, Koh-i-Noor en ‘The great star of Africa’ in platina gezet. Carl Fabergé, de beroemde Russische juwelier prees het werken met platina net als Louis Cartier uit Parijs en menig andere grote juweliers uit de geschiedenis.

Tegenwoordig wordt platina gevonden in Afrika, Rusland, Colombia en Noord Amerika en wordt het gebruikt om er de mooiste en meest exclusieve sieraden mee te maken
Kwaliteit van platina
Platina is een van de sterkste edelmetalen ter wereld, het wordt bijna in zijn puurste vorm gebruikt. Hierdoor is het uitermate geschikt om kostbare edelstenen in te zetten. Platinasieraden zijn hypoallergeen en beschadigen nagenoeg niet.

In tegenstelling tot witgoud worden er aan platina geen legeringen toegevoegd om de witte kleur te verkrijgen, platina is van nature wit. Dit betekent dat de intens witte kleur bij het dragen niet verdwijnt. Vooral diamanten komen goed tot hun recht in een platinasieraad, de witte kleur versterkt de schittering van diamanten.

PLATINA KEURTEKENS

Ieder platina voorwerp dat in België verhandeld wordt, moet voorzien zijn van een geldig keurteken. Op grond van de Waarborgwet kennen we in België 1 geaccepteerd platinagehalte: gehalte platina (950/1000) Legeringen beneden dit gehalte mogen in België geen platina genoemd worden.
Platina wordt zoals bovenstaande legering duidelijk maakt bijna in zijn zuiverste vorm gebruikt. Platinasieraden bestaan voor minimaal 95% uit puur platina. Bij platina wordt geen onderscheid gemaakt in grote of kleine voorwerpen, maar in nieuwe of gebruikte voorwerpen.