Kleurstenen

Wat is een saffier?

Saffier is per definitie blauw van kleur. De mooiste kleur van de zeldzame topkwaliteit saffieren uit Kashmir en Birma wordt omschreven als “korenbloemblauw”. De andere kleuren zoals bijvoorbeeld geel, paars, groen en oranje worden vaak ten onrechte als saffier aangeduid. Juister is het om hier te spreken van “gele korund” in plaats van “gele saffier”. Net als de robijn dankt de saffier zijn kleuren aan kleine chemische onzuiverheden.


De saffier is het symbool voor macht, eerlijkheid en trouw. Vindplaatsen zijn Sri Lanka, Thailand, Cambodja en Australie.

Wat is een Robijn?

De robijn staat in Oosterse culturen bekend als “bloeddruppels uit het hart van moeder aarde” .De prachtige intens rode kleur van de zeldzame robijnen uit Birma wordt “duivenbloed” genoemd. Het mineraal robijn behoort tot de korundgroep.

Alle rode korunden worden robijn genoemd en de vele andere kleurschakeringen staan bekend als saffieren.Van robijn wordt beweerd dat het de drager moed, waardigheid en goddelijke macht schenkt. Belangrijke vindplaatsen van robijn liggen o.a in Thailand, Vietnam, Sri Lanka en Cambodja. 
 

Wat is een smaragd?

De kleur van de mooiste kwaliteit smaragden uit Colombia is zuiver, helder groen. Maar smaragd is er ook in de ondoorgrondelijke tint van de zeebodem. Naar oude overleveringen worden aan de smaragd de volgende eigenschappen toegekend: geeft de drager gelukzaligheid en de kracht om de zonde der verleiding te weerstaan. Naast Colombia wordt smaragd gevonden in Brazilie, Afrika, Rusland en India.

Wat zijn de vindplaatsen van echte kleurstenen?

Amethist belangrijkste vindplaatsen zijn Brazilië, Uruguay en Zambia

Granaten worden gevonden in de Verenigde Staten, Afrika, Sri Lanka, Brazilië en India.

Aquamarijn komt voor in Brazilië, Nigeria, Zambia, Magascar en de Oekraïne.
 
Diamant, de belangrijkste vindplaatsen zijn Australië, Zaïre, Botswana, Zuid-Afrika, Namibië en Zimbabwe.
 
Smaragd wordt voornamelijk gevonden in Colombia, Brazilië, Zambia en Zimbabwe.
 
De robijnen van Birma zijn al eeuwenlang vermaard. Verder wordt de steen ook gedolven in Thailand, Vietnam, Sri Lanka, Kenia, Cambodja, Afghanistan en India.
 
Peridoot, de belangrijkste vindplaatsen zijn Birma, de Verenigde Staten en China.
 
Saffier wordt gevonden in Sri Lanka, Thailand, Cambodja, Birma, Kasmir, Australië, Nigeria, Kenia, Tanzania, China en Amerika.
 
Opaal, de zwarte en witte opaal komt uitsluitend uit Australië. De vuuropaal wordt voornamelijk gevonden in Mexico.
 
Topaas wordt gewonnen in Brazilië, Nigeria, Sri Lanka, Pakistan en China.
 
Turkoois van de beste kwaliteit wordt gevonden in het noordoosten van Iran.
De Verenigde Staten is de belangrijkste producent van Turkoois.