Wat is een parel?

De parel is een edel produkt van de levende natuur. Het is een sieraad van de zee, meren en snelstromende beken. Overal waar schelpdieren leven, dus ook in zoetwater, worden parels gevormd. Het betoverende kleurenspel, de onweerstaanbare glans en het feit dat de mens haar niet hoeft te slijpen of te polijsten maakt de parel tot een kostbaar kleinood en sieraad.

Helaas zijn de natuur of ‘orient’ parels zeldzaam geworden. Parels worden tegenwoordig dan ook voornamelijk gekweekt. Een zogenaamde cultivéparel is een echte parel, waarvan het groeiproces in gang is gezet door menselijke tussenkomst. De meeste cultivéparels komen uit Japan, zoetwaterparels voornamelijk uit China.

Parels leven op als ze zo veel mogelijk op de huid worden gedragen. Helaas zijn er ook stoffen die de typische, zachte parelglans verminderen. Zuren zijn hier ook een voorbeeld van, maar ook transpiratie, cosmetica, haarlak en parfum. Wanneer parels van tijd tot tijd met een vochtige doek alleen water, nooit een chemisch wasmiddel) glanzen ze weer als vanouds.

DE GEBOORTE VAN EEN PAREL

Een parel begint zijn leven wanneer een vreemd object
de schelp van de oester binnendringt en niet meer naar buiten kan.

Om zijn zachte lichaam te beschermen, zullen de cellen binnenin
de oester een effen en harde massa vormen.

Na twee à drie jaar laag na laag af te zetten, indien
de oester overleeft, wordt een wonderbare parel gevormd.

 1. Waardebepalende elementen van Zuidzeecultuurparels
  1. Gewicht/grootte
  2. Vorm
  3. Kleur
  4. Glans
  5. Dikte van de parelmoerlaag
  6. Oppervlaktekwaliteit
  7. Prijsberekening van Zuidzeeparels
 1. Waardebepalende elementen van zoetwaterparels
  1. Gewicht/grootte
  2. Vorm
  3. Kleur
  4. Glans
  5. Gladheid
  6. Onzuiverheden/oppervlaktekwaliteit
  7. Parelmoerdikte en type kern
Echt of Imitatieparels ?

Dit kan je zelf eens testen of bij Juwelier Geers
 
Echte parels, zowel zoetwater als cultuurparels, voelen eerst koud aan en passen zich dadelijk aan uw lichaamswarmte aan. Een imitatieparel blijft steeds op kamertemperatuur en is in verhouding ook lichter van gewicht.

Wanneer je een echte parel tegen je tanden wrijft ervaar je een zandkorrelig effect ( Ruw ) omdat je kalk tegen kalk wrijft. Een valse daarentegen voelt erg zacht aan ( Glad ).

Visueel merk je bij geboorde echte parels een perfect zuivere boorrand, terwijl die bij valse iets afgeronde is, alsof de parel een beetje wegsmolt tijdens het boren.