Wat is Palladium?

Palladium is licht grijs van nature uit en moet niet behandeld worden met een Rhodium laag om wit te zien .
Palladium behoort tot de groep van edelmetalen.

Palladium is in 1803 ontdekt door William Hyde Wollaston tijdens het onderzoeken van ruw platinaerts uit Zuid-Amerika.
Palladium is vernoemd naar de in 1801 ontdekte planetoïde Pallas.

Smeltpunt van Palladium is : +/- 1560°C

Platinum is een van de zeldzaamste materialen in de wereld. Jaarlijks worden slechts enkele kubieke meters van dit materiaal gedolven. Het materiaal is zo schaars, dat een gemiddelde woonkamer van een Nederlands huis gevuld kan worden met alle platinum die ooit gewonnen is. Gezien de fysieke eigenschappen van het edelmetaal, is platinum een geliefde grondstof voor de juwelen industrie. Jaarlijks consumeert deze industrie 50% van het totaal geproduceerde aanbod. Op de tweede plaats staat de automobielindustrie die jaarlijks 20% van het aanbod gebruikt als grondstof voor katalysatoren. Daarnaast wordt platinum toegepast als coating voor harde schijven.

Zuid-Afrika is de belangrijkste producent van platinum. Het bekende “Bushveld Complex” in het noordoosten van het land is goed voor 70% van de totale wereldproductie. Rusland en Canada bezetten de plaatsen twee en drie met 13% respectievelijk 4% van de totale wereldproductie.

Palladium

Palladium en platinum delen veel fysieke eigenschappen en worden dan ook tot dezelfde groep van metalen gerekend. Palladium is echter minder zeldzaam dan platinum omdat het veelal een bijproduct is van de nikkelmijnbouw. Gezien de vele fysieke overeenkomsten van beide metalen, wordt ook palladium veel geconsumeerd door de automobielindustrie. Ongeveer 63% van de wereldwijde productie van Palladium verdwijnt in de katalysatoren van auto’s. Ook wanneer u geen auto bezit, komt u dit edelmetaal af en toe tegen in het dagelijks leven: bij de tandarts. Jaarlijks wordt namelijk 12% van de wereldproductie gebruikt voor de vervaardiging van tandarts instrumenten.